Beton’dan kurtul, Toprakla kucaklaş!

Plaza-Ofis ortamından bunaldın mı? AVM’ler de mi kesmiyor? Okumaya başla hemen o zaman!

Modern çağın hastalığıdır Stres. Kendi kendimize oluşturduğumuz bir hastalık. Bitmek tükenmeyen “Conferance Call’lar”, toplantılar, trafik, raporlar ve elektronik postalar.

Ne yazık ki geçimimizi sağlamak için pek çoğumuz benzer stresli işlerde çalışıp hayatın gerçek anlamını keşfedemeden yaşıyoruz. Sadece faturalarımızı ödeyebilmek için çalışıyor ve yaşıyoruz. Bunun bir nebze bile olsa önüne geçebilmek için büyükşehirlerde bazı belediyelerin Hobi Bahçesi projeleri mevcut. Ancak bu bahçelerden bir yer kiralamak için sırada yüzlerce kişinin olması, şehir hayatı yaşarken toprakla buluşmayı son derece güçleştiriyor.

Bu konuda şanslı olan benim gibi toprak dostları ise bu hobi bahçelerinden belirli bir süre yararlanabilmekteler. Toprakla ilk buluşmamız 2013 yılına uzanıyor. Arnavutköy Belediyesinin Bostan Gülistan Hobi Bahçesinde 200 numaralı bahçeyi 2013 – 2018 yılları arasında kiraladıktan ve bu işten gerçekten keyif aldıktan sonra işi bir adım daha ilerletip kendi bahçeme 2019 yılında sahip oldum.

Bahçeyi kiraladığımda bu haldeydi.
Yaklaşık 5m2‘lik ikiz kulübelerimiz vardı. Yarısı benim yarısı yan komşumun.

İlk başlarda 75m2‘lik bu toprağı nasıl işleyip güzel bir Hobi Bahçesine dönüştürebileceğim konusunda hiçbir fikrim yoktu. Ama zamanla araştırdıkça, her yıl tasarımını biraz daha güzelleştirdikçe 200 bahçelik bu tesisin en güzel bahçesine sahip olmuştum. Altı yılın sonunda ben bıraktığımda ise şu şekildeydi:

Hobi Bahçesi sahibi olmak istiyorsanız öncelikle bu işe ne kadar yatkınsınız bunu anlamaya çalışın. Ben altı yıl boyunca Hobi Bahçemde bostan sebzeleri yetiştirdim. Her yıl toprağı otlarından ayırmak, çapalamak, fideleri ekmek, onlar büyüdükçe bazılarını budamak ve sırıkla sabitlemek gerçekten çok meşakatli bir iş. Sevmeden yapılabilecek birşey değil. Hepsi birer çocuk gibi size muhtaçlar. Kesinlikle kendi kendilerine büyümüyorlar. Büyük çapta bir bahçe sahibi olmadan önce bu işten keyif alıp alamayacağınızı anlamak için bir bahçe kiralayın. Belediyeler dışında özel Hobi Bahçeleride var sanırım.

Benim gibi günün birinde kira köşelerinde sürünmeyip kendi bahçeme sahip olayım dediğinizde Sahibinden.com üzerinden kendinize ve bütçenize göre yerler bakmaya başlayın. Bu süreç uzun soluklu bir iş. Sabırlı olmanız şehir dışına çıkıp beğendiğiniz bahçeleri görmeye gitmeniz gerekiyor. Alacağınız bahçe tapuda “BAHÇE”, “BAĞ” olarak geçiyorsa şanslısınız. %5 yapılaşmaya gidebilirsiniz. Almayı düşündüğünüz yerin parsel/ada bilgilerini mutlaka internetten sorgulatın. En az 25m kadastral yola cephesi olmasına dikkat edin (Daha sonraki yazılarımda anlatacağım neden gerektiğini). Ayrıca 5250m2‘den büyük bir yer almaya çalışın. Kanunlara göre tarımsal alan 5 dönümden az olamıyor. Bağ evi yapabilmeniz için ve %5 imardan yararlanabilmek için 5250m2‘den büyük olması gerekiyor. “TARLA” statüsündeki yerlerden uzak durmanızı tavsiye ederim ilerde küçük bir konut yapıp bahçe içinde yaşamak istiyorsanız.

🍒 Kiraz Diyarı bloğunu hazırlarken bana bu hayalimi gerçekleştirmem için bir rehber olan Çağlar Bey’in bloğu Bahçe Blog’dan çok yararlandım. Bende kendi tecrübelerimi burdan duyurmak, bizler gibi plaza ortamından boğulmuş olanlara birer çıkış yolu olması için hazırlamaya başladım. Hem bahçem hem bu site oldukça yeni. Yakında daha fazla içerik sunmaya çalışacağım. Konteyner Ev, Çit, Subasman beton dökümü, meyve ağaçlarının bakımı gibi pek çok konuya değineceğim. İlk yazı çok uzun oldu. Diğer yazılarımda görüşmek üzere.

Leave a Comment

two × five =