Kiraz Diyarı’nda Ağustos sonu çalışmalarımız

Mürdüm Erikleri

Senelik iznimi fırsat bilip 24-29 Ağustos 2019 tarihlerinde hobi bahçemiz Kiraz Diyarı’nda yapılmayı bekleyen ve yarım kalan bazı inşaat işlerini halletik. Neler mi yaptık? Hadi okuyun o zaman..

Bu seferki bahçe ziyaretimiz hepsinden daha uzun oldu ve beş gün sürdü. Oraya götürmeyi düşündüğümüz eşyalarıda götürdük. Güneş enerjisi ile çalışan yılan ve fare kovucu, 25kg kükürt (yılan ve fareleri kovmak için), 20 metrekare çimçit, üç adet 20 litrelik bidon, alüminyum kazan (banyo için), sineklik, 2″ vana ve redüksüyon, IKEA raf, temizlik malzemeleri vs. Birçok eşyayı götürdük. Yavaş yavaş konteyner evimiz bir eve benzemeye başladı. Yinede duş perdesi ve banyo aynası eksik. Bir sonraki gidişe artık.

Bu seferki ziyaretimizin esas sebebi Çimçit ile su deposunun etrafını kapatmaktı aslında. Ayrıca damlama sulama sisteminin üstünüde ufak kümese benzer bir demir yapı ile kapatıp kardan ve güneşten ayrıca vanalara dışardan yapılabilecek yetkisiz müdehalelerden korumak istedik.

Vana ve manometrelerimizi kar-güneş ve meraklı gözlerden korumak için yaptırdık

Çimçit çeşitli kalitelerde var. Piyasada bu konuda en iyi olan İntegral grubun ürününü aldık. İndirim yapmadılar. Metrekaresi 45TL + KDV. Damlama sulama sisteminde manometre ve bazı vanalar çok eskimişti onlarıda Akşehir’e gidip alıp kendim taktım. Ancak takarken ana boru çürümüş olduğu için dişten kırıldı. Neyseki demircimiz çimçit direklerini takmaya geldiğinde bir manşonu kaynatıp oradaki arızayı giderdik. Üstüne yaptığımız kümese benzeyen bu demir kulübeyi koyduk. Çimçit alanına giriş kapısıda dahil 1300TL demirci masrafım oldu.

Çimçitlerimiz 7 direk ve bir kör kasa kapının üzerine montajlandı.

İşçi Tuvaletinin kaba sıvasınıda yaptırdım. Dışını kendim kireçle boyamayı denedim ama bu kireci dinlendirmek filan lazımmış. Sönmüş toz kireç buldum ve daha kolay boyadım. Tek katla bile güzel oldu. Kapı renginide konteyner ev ile uyumlu olması için bordo yaptım.

İşçi Tuvaleti – Seneye camlarını değiştirince daha güzel olacak

Konteyner evde yaşam şu sıra çok ilkel şartlarda yürüyor. Tuvalet foseptiğe bağlandı ve çalışıyor ancak aldığım su deposu o kadar büyük ki (5 ton) damla sulamadan aldığım bir hat ile 5 saatte neredeyse sadece dibini ıslattı deponun. Elektrik sorununu araç şarjından 220V’a çevrim yapan bir invertörle çözdüm. 100W’lık bir elektrik gücüm var bize yetiyor şimdilik. Ama su işi çok zor. Yeşilçiftlik’den çeşmelerden, getirdiğim bidonlarla su taşıdım. Her ne kadar 1TL’ye 500 litre su veren köyde makineler olsada, sorun suyu bahçeye getirmekte. Sultandağı Belediyesi İtfaiye biriminden yardım isteyeceğim. 5 tonluk depoyu bir kez doldursam tüm yaz sezonu için bize yetecektir.

Bu sene daha fazla masraf yapmayı düşünmüyorum. Seneye bir ot biçme tırpanı, jeneratör ve WILO su pompası almam gerekecek. Bahçemize yaptığım her yatırım ilerleyen süreçte getiri olarak dönecek. İşçi tuvaletinin altı foseptik kuyusu. İşçi tuvaleti birçok aleti edavatı koyabileceğim bir yer oldu aynı zamada. Çimçitlerin üzeri jiletli tellerle kapatılatacak. Şu an tek eksik o. Su deposunu keşke daha küçük alsaymışım diyorum ama bazende tek seferde 5 ton doldurup su nakliyesinden tasarruf edebilirim diye düşünüyorum.

Damla sulama Mayıs-Eylül aylarında tüm bahçelere dönüşümlü olarak üç günde bir veriliyor ve size SMS geliyor. Patlayan yerleri bahçemizin eski sahibi İsmail amca ile gece dolaşıp tesbit edip onardık. Bahçemizde çok güzel mürdüm erikleri olduğunu farkettim. Her ne kadar şeftaliler tam olmasada toplayıp getirdiklerimi evde yerken keşke daha fazla alsaydık dedik. Gerçekten çok tatlıydı şeftaliler. Daha Bir sene bile olmadı ama bahçemiz bize bakmaya başladı bile çok şükür. Bahçemizin bereketi bol olsun!

Mürdüm eriklerimiz toplanmayı bekliyorlar

Bir sonraki ziyaretimiz ne zaman olur bilemiyorum. Ancak sabahları Ağustos sonunda çok soğuk olmaya başlamıştı. Kışın katalitik soba ya da jeneratör + elektrikli ısıtıcı ile çözüm bulmak lazım. Sabahları konteynerin evin çatısında yürüyen serçelerin sesiyle uyanıyordum. Bahçemde geçirdiğim şu beş gün ne kadar doğru bir yatırım yaptığımı bir kez daha bana gösterdi. Bir yazının daha sonuna geldim. Sonraki yazımda görüşene kadar kiraz tadında günler diliyorum..

Leave a Comment

one × 1 =